כאשר בן משפחה קרוב אליכם נפטר, בצער וביגון רב, בתור מקורביו אתם תאלצו ככל הנראה לטפל בעניינים בירוקרטים רבים הקשורים אליו. ביטוחים, פנסיות, כספים וכו'. ומשום שהוא כבר לא יהיה עוד, לא תמיד תהיה ברשותכם גישה זמינה לכל המידע לגבי עניינים בירוקרטים אלו. אם אינכם יודעים כיצד למצוא אותם וכיצד מטפלים בהם, בכתבה הבאה ננסה לעשות כמה שיותר סדר, כך שתבינו כיצד לאתר את המידע ואיך לפעול:
איתור ביטוח לאדם שנפטר
הר הביטוח היא מערכת שהוקמה על ידי משרד רשות ההון והשיווק של משרד האוצר שעוזרת לאתר כל סוגי הביטוחים ולקבל מידע אודותיהם . ניתן להעזר בהר הביטוח כדי לזהות כפל ביטוחים ואיתור ביטוחים שאין בהם צורך או שימוש, וכמו כן קבלת תמונת מצב על תשלומים בענייני ביטוח ותשלומי עמלות לסוכנים. מידע זה שאדם יכול לברר ביחס לביטוחים שלו, הוא יכול גם לברר על ביטוח לאדם שנפטר.
לאחר שמאתרים דרך האתר ביטוחים אלו של אדם שנפטר, יש לבדוק עם חברות הביטוח אם ניתן לממש את הביטוחים. כדאי במקרים של תאונות דרכים או תאונות עבודה לבדוק במיוחד את ביטוח הרכב והביטוח ממקום העבודה לצורך זכאות מימושם וקבלת פיצויים עבור המשפחה או יורשיו של המנוח בהתאם.
ניהול כספים- חשבונות בנק וקופות גמל
את חשבונות הבנק של אדם שנפטר יש להעביר ליורשיו החוקיים. חשבונות בנק ניתן לאתר דרך אתר הר הכסף. זה אתר של משרד האוצר שבאמצעותו ניתן לאתר כספים אבודים, ולהפיק דוח של כל הקרנות בהם מוחזקים כספיו של אדם, גם לאחר מותו. אם לאדם שנפטר היו חשבונות בנק משותפים עם קרוב משפחה או אדם נוסף אחר, הוא יכול להמשיך להפעיל את החשבון גם לאחר מותו, רק במקרה שהנפטר חתם על אישור בסעיף אריכות ימים, שמאפשר זאת.
יורשים של המנוח, רשאים לקבל כל מידע שידרשו לגבי פעולות תדפיסים וכו מהבנק ביחס לחשבונו של הנפטר.
יש להסדיר קיום צווה והסדרת חובות
בדקו אם הושארה צוואה על ידי המנוח, והגישו בקשה לקיום צוואה כדי לממש אותה. במידה ולא הושארה צוואה הדרך לקבוע איך להתנהל עם רכושו של הנפטר היא בעזרת הגשת בקשה לצו ירושה שקובע איך מחלקים את הרכוש בין יורשים חוקיים של האדם שנפטר. לאחר קבלת כל אחד מהמסמכים מהאפשרויות הללו, יוכלו היורשים לגשת ולדרוש מהמוסדות הרלוונטיים את חלקם. היורשים צריכים לקחת בחשבון גם את חובותיו של המנוח, אם הושארו חובות הזכות לגבות את החוב גוברת על הזכות לקבל את העיזבון. האחריות על החזרת החובות חלה על היורשים. למשל, שימו לב כי ייתכן ויהיו תשלומים של משכנתא, תשלומים עתידיים ניתן יהיה לשלם מביטוח החיים במשכנתא אך יש להסדיר זאת.