כל מה שחשוב לדעת

אל תחמיצו עדכונים מאיתנו
הרשמו וקבלו מאיתנו ניוזלטר משובח מעת לעת
פוליסות ביטוח בריאות מומלצות
ילדודס

ביטוח בריאות

Top Plus

ביטוח בריאות

Upgrade Platinum

ביטוח בריאות

בלוג כאבים וטיפול

כאבים בצד שמאל של הבטן: 5 סיבות שכיחות ודרכי טיפול מומלצות

כאב בטן בצד שמאל יכול לסייע לנו לשייך את מקור הכאב למספר גורמים מצומצם יותר. חלקם ניתן לאבחן לבד ואף לטפל ואילו אחרים דורשים תשומת לב רפואית בהקדם.
תמונה של צוות ביטוח

צוות ביטוח

בחור עם כאב בטן חזק בצד שמאל התחתון

כאבים בצד שמאל של הבטן הם תופעה שכיחה שרבים מאיתנו חווים במהלך חיינו ויכולה להיגרם בגלל שלל סיבות – חלקן קלילות ומצריכות מעקב בלבד ואילו אחרות יכולות להיות מסוכנות ומחייבות טיפול רפואי מידי. מהם הגורמים, איך מאבחנים אותם ומתי מומלץ לגשת למרכז רפואי ללא דיחוי? לפניכם כל מה שצריך לדעת על כאב בצד שמאל של הבטן.

כאבים בבטן התחתונה בצד שמאל – צרת רבים

כאב בטן תחתונה בצד שמאל הוא אחד מכאבי הבטן השכיחים ביותר וגם אם תרצו – לא תוכלו להתעלם ממנו. מדובר בכאב שרבים מהאוכלוסייה סובלים ממנו, מבוגרים וילדים כאחד וזיהוי הסימפטומים שמתלווים אליו, יכול לסייע להבין כיצד יש לטפל בו ועד כמה זה דחוף.

לפני שנמשיך חשוב להבהיר: המידע אותו נביא לפניכם הינו מידע חשוב אשר כולל טיפים להקלה על הכאב המטריד ויכול לסייע באבחון. עם זאת, זהו לא תחליף לייעוץ רפואי – במידה והינכם סובלים מכאב כזה או אחר, מומלץ לפנות לרופא המשפחה או רופא מומחה מטעם קופת החולים או שפועל בהסדר עם חברת הביטוח שלכם ולקבל ייעוץ מתאים. רק בריאות!

כאב בצד שמאל של הבטן – איך זה מרגיש?

יש סיבות רבות שיכולות לגרום כאבים בצד שמאל של הבטן ובהתאם, סוג הכאב ורמת החומרה שלו משתנים. יש מי שיסבלו מכאב מפושט, אחרים יתארו כאב בטן תחתונה בצד שמאל שהוא ממוקד, חד או דוקר ואילו יש מי שיתארו את הכאב כתחושת לחץ, שריפה, רגישות כללית ועוד. ככל שתהיו קשובים לגוף ותיטיבו לתאר את סוג הכאב, מיקומו עוצמתו, זה יסייע לפענח את מקורו ולטפל בו.

איזה איברים נמצאים בצד שמאל של הבטן?

מקורם של כאבים בצד שמאל של הבטן יכול להיות בגלל פגיעה, מחלה, דלקת או רגישות באחד האיברים שנמצאים באזור זה של חלל הבטן – חלק מהמעי הגס (מעי גס יורד ומעי גס סיגמואיד), שופכן שמאלי, כליה שמאלית ואצל נשים – חצוצרה שמאלית ושחלה שמאלית.

כשזה נאמר, חשוב להדגיש כי לא כל כאב בצד שמאל של הבטן, מקורו בצד שמאל – יש כאבים שמקורם באיברים סמוכים והם, מה שנקרא, "מקרינים" לאזור זה ומכאן שחשוב מאוד להיבדק על ידי איש מקצוע על מנת לאבחן את מקור הכאב באופן מדויק.

כאבים בבטן התחתונה בצד שמאל – 5 סיבות שכיחות

  • אבנים בכליות: תופעה שנובעת ממינרלים ומלחים בכליות המצטברים כמשקעים קשים וגורמים לכאב חמור שיכול להקרין גם לגב התחתון.
  • ציסטה בשחלה: שק מלא נוזל שיכול להתפתח על השחלה או בתוכה ולגרום לכאב עז ובמקרים חמורים אף לגרום לקרע או סיבוב בשחלה.
  • דיברטיקוליטיס: שקיות קטנות אשר מתפתחות על הרירית הפנימית של המעי הגס ועשויות להזדהם ולגרום לכאב בבטן השמאלית התחתונה.
  • תסמונת המעי הרגיז (IBS): אחת ההפרעות השכיחות ביותר הגורמות לתלונות על כאבים בבטן התחתונה וכוללות גזים, נפיחות, צואה רירית ועוד.
  • דלקת בדרכי השתן: זיהום שכיח שבמקרים חמורים יכול להגיע לכליות ולהתבטא בכאב חד ולעיתים גם בתחושת צריבה ודקירה בצד שמאל, במיוחד בעת מתן שתן.

יש עוד סיבות רבות שיכולות לגרום כאבים בצד שמאל של הבטן – החל מעצירות והפרעה בפלורת המעי (חיידקי מעיים), מחלות כרוניות (קרוהן, קוליטיס), דלקות וזיהומים באיברים סמוכים המקרינים לצד שמאל של בטן כמו כיס המרה והלבלב ואף סיבות חמורות יותר כמו גידולים ועוד.

סימפטומים שכדאי לשים אליהם לב

לצערנו, כל אחד מאיתנו מכיר את התחושה המעיקה של כאב בטן והידיעה שמדובר בצרת רבים, איננה מנחמת. בין הסימפטומים השכיחים ביותר –

  • יציאות לא "נורמליות" (ביחס לשגרה שלכם) – צואה או שתן שאינם יוצרים בקלות או להפך – יוצאים בתכיפות גבוהה מהרגיל, עם או בלי שינוי במרקם, בצבע או בריח. בדגש על שתן עכור או דמי, צואה דמית וריחות חריפים.
  • נפיחות בבטן, גזים ותחושת ריקון לא מלאה.
  • תחושת כובד או מלאות.
  • כאב – מפושט, ממוקד, חד, מעומעם או דוקר. בדגש על כאב מתמשך וכאב שאיננו חולף גם לאחר נטילת משככי כאבים.
  • בחילות, הקאות.
  • כאבים מקרינים – גב תחתון, חזה, זרוע שמאלית.
  • חום, תשישות, ירידה במשקל, עייפות כרונית ועוד.

שימו לב: לרוב הכאב עובר מעצמו תוך זמן קצר ולא מותיר זכר אך ישנם כאבים שמאותתים על בעיה חמורה יותר שבהיעדר טיפול יכולים להוות סכנת חיים. לכן, חשוב להיות ערים לסימפטומים השונים ואם יש ספק (במיוחד כאשר מדובר בכאב ממושך, כאב שאיננו משתפר וסימפטומים מדאיגים כמו הקאות, דם בצואה וכאבים המקרינים לזרוע שמאל), לגשת להיבדק בהקדם.

אבחון כאבים בצד שמאל של הבטן

על מנת לקבל אבחון מקצועי ומדויק יש לגשת לאיש מקצוע – כאמור, זה יכול להיות מטעם קופת החולים או דרך מומחה שעובד עם חברת הביטוח שלכם. כך או כך, רק איש מקצוע יוכל להפנות אתכם לבדיקות הנחוצות על מנת לאשש או לשלול מחלות ומצבים שונים שיכולים לגרום לתופעות שאתם חווים.

במסגרת האבחון :

  • תעברו על ההיסטוריה הרפואית שלכם, התלונות השונות והסימפטומים שמתלווים אליהן.
  • הרופא יבצע בדיקה גופנית (שימו לב כי אתם רשאים לנוכחות וליווי של מישהו מטעמכם) – לקיחת מדדים (חום, לחץ דם, דופק), לחיצות עדינות ונקישות, האזנה לצלילים השונים באמצעות סטטוסקופ.
  • תישלחו לבדיקות מעבדה (דם, שתן, צואה) ובדיקות הדמיה (אולטרסאונד, רנטגן, MRI) – אחריהן תשובו לרופא על מנת לקבל אבחון ולהתאים את שיטת הטיפול.

טיפ מאיתנו: ההמתנה לרופאים מומחים יכולה להיות ממושכת ולכן מומלץ לקבוע תור נוסף בתום הביקור הראשון, בהתאם לבדיקות השונות אליהן הופניתם וזמני קבלת התוצאות שלהן. למשל, אם הרופא הפנה אתכם לביצוע MRI והתור הקרוב הינו לעוד שבוע ולאחר מכן נדרשת המתנה של 4-6 שבועות לקבלת התוצאות, קיבעו תור נוסף לרופא המומחה לעוד 7-8 שבועות מהיום.

דרכי טיפול בכאבים בצד שמאל של הבטן

במקרה של כאבים בצד שמאל של הבטן יש מגוון אפשרויות טיפול אותן כדאי להתאים לסיבה ממנה נובע הכאב, שהרי מה שמיטיב עם כאבים שמקורם בדלקת בדרכי השתן, לא בהכרח יעזור לכאבים שנובעים מציסטה בשחלה.

עם זאת, ישנו טיפ מנצח שתמיד יכול להועיל, אם כי הוא שלעצמו לא מהווה תרופה – שתיית מים בלגימות איטיות ומבוקרות, עד קבלת טיפול מתאים. המים מסייעים לגוף להפעיל את כל מערכותיו החיוניות ובדרך זו גם להתגבר על מחלות שונות, זיהומים ודלקות. בנוסף, אין סיבה שתכאבו – השתמשו במשככי כאבים מתונים או נוגדי דלקת עד קבלת הטיפול.

המלצות נוספות הינן בהתאם לסימפטומים מהם אתם סובלים:

  • שינוי תזונתי – תזונה עשירה בסיבים (דגנים מלאים, פירות וירקות), שתייה מרובה, אכילה איטית ומנות קטנות.
  • שינוי כללי באורח החיים – פעילות ספורטיבית, להימנע מאיפוק ממושך, להפחית בעישון ושתיית אלכוהול.
  • פיזיותרפיה, תרגילי חיזוק ותרגילים אירוביים.
  • תרופות מרשם (אנטיביוטיקה, משלשלים עדינים, חוקן) ולעיתים אף ניתוח.

לסיכום, כאבים בצד שמאל של הבטן גורמים לאי נוחות אך אינם מדאיגים בהכרח. עם זאת, כדי להיות בטוחים יש להתייעץ עם איש מקצוע, לקבל אבחון מדויק ולטפל בהתאם. רק בריאות!

אהבתם? שתפו עם חברים
תמונה של צוות ביטוח

צוות ביטוח

צוות הכותבים של אתר ביטוח מורכב מאנשי מקצוע בעלי רישיון ממשרד האוצר לעסוק בתחום או אנשי מקצוע אשר שואפים להנגיש את המידע לקהל הרחב. אנחנו צמאים לידע ונשמח לשמוע ממכם על נושאים או תחומים נוספים שתרצו שנכתוב עליהם.

זה לא מכובד להעתיק