כאבי בטן הם אחת התופעות השכיחות ביותר והם לא פוסחים על אף אחד – נשים, גברים, זקנים וטף – כולם יפגשו בהם במוקדם ובמאוחר ולכן כדאי להכיר אותם מראש ולדעת איזה סוג של כאבים צפוי לחלוף כלא היה ובאיזה כאבים ממש לא כדאי לזלזל. סקרנים לשמוע עוד? ריכזנו לפניכם כל מה שצריך לדעת לגבי אבחון עצמי של כאבי בטן.
אבחון עצמי של כאבי בטן – האם זה אפשרי?
לפני שנצלול לרזי האבחון העצמי של כאבי בטן, חשוב להבין – האם זה בכלל אפשרי? ובכן, כן ולא.
כן – כי בהחלט ישנם מצבים עם סימפטומים ייחודיים שלא מאפיינים מצבים אחרים, בהם ניתן לדעת בביטחון די גבוה שמדובר במצב כזה ולא באחר ולטפל בהתאם, לבד או בסיוע איש מקצוע.
לא – כי מצבים רבים מציגים סימפטומים דומים, כמו למשל כאבי בטן תחתונה, כאבים בצד שמאל של הבטן וכיו"ב, בהם אבחון שגוי יכול לגרום לאסון. למשל, מצב בו בלבלתן בין הריון חוץ רחמי עם כאבי מחזור – השני יחלוף מעצמו ואילו הראשון מחייב ניתוח דחוף.
מה עושים? מתייעצים עם איש מקצוע – רופא משפחה, רופא מומחה מטעם קופת החולים או רופא שעובד בהסדר עם חברת הביטוח שלכם. ואם יש לכם ספק, תמיד תוכלו להתייעץ טלפונית עם אחות מטעם הקופה – זה לא עולה כסף ויכול להציל חיים.
כאבי בטן אבחון עצמי שלב אחר שלב
אבחון עצמי של כאב בטן יכול להיות מאתגר, אך יש כמה שלבים שיעזרו לכם לעשות זאת בעצמכם ולדעת (בסבירות די גבוהה) מול מה אתם מתמודדים –
מיקום הכאב
פרמטר שיכול להוות את הרמז החשוב ביותר לסיבת הכאב, מכיוון שלכל אזור בבטן בעיות אופיינית. למשל, כאבים בבטן העליונה יכולים להעיד על בעיות בקיבה לעומת דלקות בדרכי השתן שיתבטאו בכאבים בבטן התחתונה. בהתאם, כאבים בצד שמאל מאפיינים דלקת במעי הגס, ובטחול, לעומת דלקות כבד, תוספתן וכיס המרה שיתבטאו בכאבים בצד ימין.
לאחר שזיהיתם את מיקום הכאב תוכלו להמשיך עם אבחון עצמי של כאבי בטן תחתונה או אבחון עצמי של כאבי בטן עליונה – לדייק את סיבת הכאב והטיפול המתאים.
התפתחות הכאב
יש הבדל בין כאב בטן שהתפתח בצורה הדרגתית לכאב חד שהגיע בצורה פתאומית. הראשון מתאים בדרך כלל לתהליך דלקתי והוא יכול להגיע לשיאו אחרי ימים ואף שבועות והשני, לעומת זאת, יכול להגיע תוך שעות ספורות (ולעיתים לפני כן) למצב חמור שדורש טיפול מידי, כמו מצבים של דלקת תוספתן והיפוך מעי.
אופי הכאב
סוג הכאב יכול להעיד על הסיבה שגורמת לו. למשל, מצבים כמו אבנים בכליות ודלקת בתוספתן מאופיינים בכאב חד ודוקר. כשזה נאמר, שימו לב כי בדוגמה זו, המקרה הראשון סובל דיחוי (למעט מקרים קיצוניים) והשני מחייב ניתוח בהול. לכן, אופי הכאב שלעצמו לא מהווה אינדיקציה שנסתמך עליה באבחון כאב הבטן.
סוגי כאב נוספים – כאב שורף מאפיין מצבים של דלקות שתן וכיב קיבה, לעומת כאב לוחץ או מתפשט שרומז פעמים רבות על גזים, ריפלוקס ובעיות שונות במערכת העיכול.
תזמון הכאב
השעה ביום בה מופיע הכאב, כמו גם האם הוא מופיע לפני או אחרי ארוחה, הם גורם חשוב אם אתם רוצים לבצע אבחון עצמי של כאבי בטן. למשל, כאבי בטן בשעות הבוקר מאפיינים דלקות וכיבים בקיבה כמו אולקוס ורגישויות שונות למזון. לעומתם, כאבי בטן בשעות הערב וכאבים לאחר ארוחה, מאפיינים מצבים של מעי רגיז, גזים ודלקות מעיים שונות.
סימפטומים נוספים שכדאי לשים אליהם לב
במהלך האבחון העצמי חשוב לשים לב לסימפטומים נוספים כמו שלשולים, עצירות, בחילות, הקאות, חום, דם בצואה או בשתן וכיו"ב. אם תהיו ערניים, לעיתים הבחנה בסימפטומים אלו שלעצמם יאותת לכם שאין סיבה לבזבז זמן ויש לגשת לקבלת טיפול רפואי בהקדם.
לסיכום, אבחון עצמי של כאבי בטן יכול לסייע לכם לאבחן את הגורם לכאבים ואת מידת החומרה אך זהו השלב הראשון בלבד ואחריו מומלץ להתייעץ עם גורם מקצועי – טלפונית או פרונטלית. העיקר, אל תזלזלו בכאב ואל תניחו אוטומטית שהוא יחלוף מעצמו. בסופו של דבר, מדובר בבריאות שלכם.