כל מה שחשוב לדעת

אל תחמיצו עדכונים מאיתנו
הרשמו וקבלו מאיתנו ניוזלטר משובח מעת לעת
פוליסות ביטוח בריאות מומלצות
מדיכלל פירסט

ביטוח בריאות

מדיכלל פרימיום

ביטוח בריאות

ניתוחים Upgrade

ביטוח בריאות

בלוג כאבים וטיפול

כאבי בטן בהריון: סיבות נפוצות, דרכי טיפול ומתי צריך טיפול רפואי מידי?

כאבי בטן בהריון יכולים לגרום לאי נוחות (בלשון המעטה) ואפילו לזרז לידה. מכיוון שהריון היא תקופה מאוד רגישה, לא משאירים מקום לספק. נסו להבין מהם התסמינים והסכנות האפשריות ופנו לטיפול רפואי מקצועי.
תמונה של צוות ביטוח

צוות ביטוח

כאבים בבטן בהריון

כאבי בטן בהריון הם תופעה שכיחה והגורמים לה רבים ומגוונים – החל ממצבים טבעיים כמו התרחבות האגן וכלה במצבים שדורשים התייחסות מידית. איך יודעים איזה מקרים אינם מהווים סיכון לבריאות האם והעובר ומתי כדאי להגיע לבדיקה רפואית? האם כאבי בטן בהריון בהכרח קשורים להריון? לאיזה סימנים כדאי לשים לב? על כל אלה ועוד נענה ממש עכשיו.

כאבים בבטן בהריון – האם זה מדאיג?

ברשותך, נתחיל מהסוף – כאבים בבטן בהריון הם תופעה שכמעט כל אישה חווה בדרך זו או אחרת ורבים מהם כלל אינם מדאיגים, גם אם הם כרוכים באי נוחות ומגבילים אותך בדרכים שונות. למשל, אחד מכאבי הבטן הנפוצים ביותר במהלך הריון קשור בכלל להתרחבות האגן והתמקמות האיברים הפנימיים בסדר "טבעי" חדש.

כאב זה איננו מסוכן או מדאיג, אך בהחלט עשוי לגרום לאי נוחות, עד כדי כך שיש נשים שמתקשות לתפקד בגללו. במצב זה מומלץ לנוח, לשתות הרבה ואף להיעזר באנשי מקצוע כמו פיזיותרפיסטים כדי לפנות מקום ולמצוא תנוחות נעימות.

לעומת זאת, ישנם כאבי בטן בהריון שבהחלט צריכים להדליק נורה אדומה ולאותת לך שכדאי לגשת להיבדק בהקדם. כאבים אלו יכולים להיות חזקים במיוחד (בעיקר כאבים פתאומיים בבטן התחתונה), כאבים שאינם חולפים לאחר נטילת משככי כאבים, כאבים שמגיעים במחזוריות או גלים (חשד לצירים) וכאבים אשר מלווים בשינוי בתנועות העובר ו/או הפרשות חריגות (מימיות או דמיות).

כאבים בבטן בהריון לפי טרימסטר

כאמור, אם את חווה כאבים או דקירות בבטן בהריון, כדאי שתהיי עם היד על הדופק – סביר להניח שמדובר בתופעה טבעית שתחלוף מאליה (וגם אם לא תחלוף, היא איננה מסוכנת בהכרח) אך כדי שתהיי בראש שקט (יחסית) חשוב שתכירי את הסימפטומים השכיחים, בהתאם לשלב בו את נמצאת.

כאבים בבטן בתחילת הריון – טרימסטר ראשון

שלבי ההיריון המוקדמים מאופיינים בכאבי בטן שמזכירים את כאבי המחזור המוכרים לך ומתמקדים בעיקר בבטן התחתונה.

נכון, החשש שמא מדובר במחזור (או אם נדייק, בהפלה מאיימת) יכול להיות משתק ולכן, אם יש לך ספק, גשי להיבדק. אבל זכרי – סביר להניח שמדובר בכאב טבעי שנובע מהתרחבות האגן וגדילת הרחם על מנת לפנות מקום לעובר הגדל בתוכך.

כאבי בטן בטרימסטר שני ושלישי להריון

בשלבי ההיריון המתקדמים, כאבי הבטן נודדים מהבטן התחתונה לרום הבטן, או בשפת היום-יום – הבטן העליונה. גם הפעם, מקורם של כאבים אלו הינו לרוב בגדילת הרחם והפעלת לחץ על האיברים הפנימיים שנאלצים להתמקם מחדש, בדגש של איברי מערכת העיכול, שלפוחית השתן, הסרעפת והצלעות.

בנוסף, ישנם כאבים בבטן התחתונה אשר מלווים בהתקשות הבטן. כאבים אלו נקראים צירים מדומים (ברקסטון היקס) – הם אומנם לא מדומים בכלל, שהרי את חשה בהם היטב, אבל הם אינם הצירים שתחווי לקראת ובמהלך לידה פעילה.

כאבי בטן בהריון – מתי כדאי להיבדק?

בגדול – אם יש לך חשש, התייעצי עם רופא או אחות הריון. בסופו של דבר, רק אבחון מקצועי יכול להבטיח שבמידת הצורך תקבלי טיפול מתאים. בעוד שיש כאבי בטן בהריון שאינם קשורים להריון עצמו, כמו למשל כאבי בטן בגלל הפרעות עיכול (גזים, עצירות), מחלות בדרכי העיכול (הרעלות מזון, דלקות באיברים שונים), דלקות שתן וכיו"ב, יש כאבים וסימנים שמדליקים נורה אדומה ומאותתים לך לגשת להיבדק –

איך אפשר לדעת האם כאב הבטן מסוכן?

כפי שציינו מעלה – לא תמיד אפשר לדעת וזו בדיוק הסיבה שאישה בהריון נהנית ממעגל תמיכה רחב ותומך – החל ממרכזים לבריאות האישה במסגרת קופת החולים, אל חלקם ניתן להגיע בשעות הקבלה ללא תור, אחיות ליווי הריון שזמינות עבורך אונליין ויכולות לייעץ במקרים שונים וכלה במיון נשים שפתוח עבורך (תחילה עם הפניה ולאחר מכן גם בלעדיה).

כך שכלל האצבע הוא – אם יש ספק, אין ספק – גשי להיבדק. וכמובן, ישנם הסימנים שמנינו מעלה שמאותתים לך להיבדק בהקדם.

טיפים להקלה על כאבי בטן בהריון

כעת נתייחס לכאבים שאינם מהווים לך או לעובר סכנה כלשהי, למעט אי נוחות שבהחלט יכולה להיות מבאסת ולשבש את שגרת חייך. מה אפשר לעשות על מנת להפוך אותם לפחות מעיקים? הנה כמה רעיונות וטיפים שימושיים.

  • הרבי בשתיית מים – גופך זקוק להם כדי לתפקד ולספק לתינוק את מה שהוא נחוץ לו. בנוסף, מים משפרים את חילוף החומרים, חיוניים לתהליכים שונים בגוף ותורמים למצב רוחך.
  •  מאותה סיבה חשוב לאכול בצורה מאוזנת ולבחור מאכלים עם רכיבים איכותיים.
  • בהקשר זה, אם את אוכלת בחוץ, הקפידי על מקומות נקיים ומאכלים טריים המותרים לצריכה בהריון. שימי לב כי גם מאלה המותרים, מומלץ להימנע ממאכלים עתירי מלח או סוכר – כמו הרבה דברים בחיים, איזון הוא המפתח.
  • אפרופו בילויים בחוץ – את ודאי צריכה להתרוקן לעתים קרובות, אבל זה לא הזמן לוותר על היגיינה – להפך, דלקות שתן במהלך הריון נוטות להסתבך ויכולות להוביל ללידה מוקדמת.
  • כשאין מקום, מפנים מקום – גופך חווה שינויים והאיברים שהיו רגילים לנוח בשלווה במקום מסוים, כעת נדחקים ונדחסים לכיוונים שונים. ברפואה האלטרנטיבית יש לא מעט שיטות טיפול שיאפשרו להם להתמקם מחדש בנוחות, מה שיקל גם עלייך וגם על העובר המתוק.

לסיכום, כאבי בטן בהריון הם תופעה שכיחה שלרוב לא מהווה סיבה לדאגה. עם זאת, לצערנו לא תמיד ניתן לדעת איזה כאבים יחלפו מעצמם ומתי נדרשת התערבות רפואית ולכן, אם יש לך ספק – גשי להיבדק.

אהבתם? שתפו עם חברים
תמונה של צוות ביטוח

צוות ביטוח

צוות הכותבים של אתר ביטוח מורכב מאנשי מקצוע בעלי רישיון ממשרד האוצר לעסוק בתחום או אנשי מקצוע אשר שואפים להנגיש את המידע לקהל הרחב. אנחנו צמאים לידע ונשמח לשמוע ממכם על נושאים או תחומים נוספים שתרצו שנכתוב עליהם.

זה לא מכובד להעתיק