כל מה שחשוב לדעת

אל תחמיצו עדכונים מאיתנו
הרשמו וקבלו מאיתנו ניוזלטר משובח מעת לעת
פוליסות ביטוח בריאות מומלצות
יאנגז

ביטוח בריאות

תרופות מיוחדות

ביטוח בריאות

מדיכלל פירסט

ביטוח בריאות

בלוג כאבים וטיפול

כאבי בטן חזקים: כיצד מתמודדים עם כאבי בטן חזקים ומה ניתן לעשות?

כאב בטן חזק יכול בהחלט לשתק אותנו לפרק זמן לא קצר ואף עלול לרמוז על התפתחות מחלה נוספות. אז לפני שקופצים למסקנות, איך מאבחנים את הכאב? האם אפשר לטפל לבד? ומתי לפנות לייעוץ רפואי? כל הפרטים לפניכם
תמונה של צוות ביטוח

צוות ביטוח

אישה שמתמודדת עם כאבי בטן חזקים

אין דבר מסתכל יותר מכאבי בטן חזקים שתופסים אותך משום מקום, כאילו מצהירים – אנחנו כאן כדי להישאר. למרבה הצער, כאבים כאלה מלווים הרבה פעמים בתחושת דקירה, שריפה ואף מקרינים לאיברים סמוכים כמו הגב, החזה והאגן. האם הם מסוכנים? מתי צריך לגשת לטיפול רפואי? ריכזנו לפניכם את כל מה שצריך לדעת על כאבי בטן חזקים ולא העזתם לשאול.

כאבי בטן חזקים פתאומיים – למה זה קורה?

יש כל מיני סוגים של כאבי בטן – חלקם קלילים, כאילו מספרים לנו שזה לא נורא ואוטוטו הם יחלפו מעצמם. אחרים משונים יותר – נחלשים ומתחזקים, מטיילים בין איברים שונים, ויש את אלה שלופתים אותנו בחוזקה ומשתקים אותנו – עליהם אנחנו מדברים היום. כאבי בטן חזקים, פתאומיים וכואבים במיוחד. למה הם הגיעו והאם הם כאן להישאר? ובכן, זאת שאלת השאלות.

והתשובה? לצערנו לא חד משמעתית. כאבי בטן חזקים לא חייבים להעיד על מצב מסוים ספציפי – ישנם מגוון גדול של מצבים, קלים עד חמורים, שיכולים להוביל למצב של כאב בטן חזק ולכן חשוב לזהות את הגורם בהקדם ולטפל בו בהתאם.

למשל, כאבי בטן תחתונה חזקים יכולים להעיד על התלקחות של מחלות כמו קרוהן – לא נעים אבל לרוב לא דחוף וגם על מצבים כמו דלקת תוספתן – מצב שמחייב ניתוח בהול.

לעומת זאת, כאבי בטן עליונה חזקים יעידו על אבני מרה, כאבים חזקים בצד ימין יכולים להעיד על דלקת כבד ואילו כאבי בטן בצד שמאל מאפיינים דלקות בטחול.

האם כאבי בטן חזקים מסוכנים?

זה תלוי מאוד בסיבה הגורמת לכאבים להופיע. אם נסכם את התשובה במילה אחת אז – לא, לא כל כאב בטן חזק הוא בהכרח מסוכן, אבל אם תרשו לנו להרחיב אז נסייג ונאמר כי למרות שלא כל כאב בטן פתאומי וחזק יכול להוות סכנת חיים – רק רופא יכול לאבחן בצורה מדויקת את הגורם לכאב ולקבוע את סוג הטיפול המתאים וכמה בהול לקבל אותו.

מאיפה נובע הכאב?

ישנם גורמים רבים שיכולים לגרום לכאבי בטן חזקים להופיע בפתאומיות. בין השכיחים שבהם – בעיות ודלקות בדרכי העיכול, דלקות שתן ומערכת רבייה (מאפיינים עיקר כאבי בטן תחתונה חזקים), רגישויות למזון, מחלות כרוניות (קרוהן, צליאק, מעי רגיז) וכן מצבים נפשיים שונים כמו מצבי סטרס קיצוניים, מתח נפשי ועוד.

ההבנה והזיהוי של מקור הכאב, הם שלב קריטי להתאמת פרוטוקול הטיפול ולכן חשוב להיות קשובים לגוף ולשים לב לסימפטומים שונים שיכולים להיות קשורים למצב, לסייע באבחון ולהשפיע על הטיפול ומידת התכיפות שלו.

כאב בטן חזק – סימפטומים שכדאי לשים אליהם לב

ככל שתטיבו לתאר את סוג הכאב, עוצמתו ומהיכן הוא מגיע, כך תסייעו לרופא המטפל לאבחן את הסיטואציה בצורה מדויקת ולהתאים עבורכם את הטיפול הטוב ביותר. לכן, חשוב לתאר את כל הסימפטומים שמטרידים אתכם, לרבות כאלה שלא בהכרח קשורים (בעיניכם) לכאב באופן ישיר. בנוסף, סוף הסימפטומים יכול להוות נורת אזהרה שתאותת לכם מתי יש לגשת לקבל טיפול רפואי בהקדם וללא דיחוי.

בין הסימנים שחשוב לשים אליהם לב במקרה של כאבי בטן חזקים –

  • צואה או שתן דמיים
  • חולשה, סחרחורת והתעלפויות
  • חום גבוה מעל 38.5
  • בחילות והקאות
  • כאב פתאומי שמקרין לצד שמאל, בדגש על זרוע שמאל
  • כאב שאיננו חולף לאחר נטילת משככי כאבים
  • שלשולים מרובים או זמן ממושך ללא מתן צואה

כאבי בטן חזקים שכיחים

כאמור, ישנן סיבות רבות לכאב בטן חזק. בין הנפוצות שבהן – תסמונת המעי הרגיז, מחלות כרוניות (קרוהן, קוליטיס), דלקת בדרכי העיכול, אבנים בכליות או במרה, דלקות שתן ומערכות הרבייה, ריפלוקס, פגיעה באיברים פנימיים (דלקות לבלב, טחול, תוספתן), כאבי גב מקרינים ועוד. כפי שציינו, חלק ממצבים אלו דורשים טיפול אך אינם בהולים, בעוד אחרים, בהיעדר טיפול, יכולים להוות סכנת חיים של ממש.

כאבי בטן חזקים בהריון

במהלך ההיריון חווה האישה לעיתים קרובות אי נוחות בבטן ולפעמים כאבים של ממש, שיכולים לפגוע באיכות חייה ואף לרתק אותה למיטה (מה שמצריך לעיתים שמירת הריון). מצבים אלו יכולים לנבוע מסיבות טבעיות שאינן מסוכנות, כמו למשל התרחבות האגן ומתיחת העור, אך לצד זאת יש מצבים מסוכנים שמתבטאים בכאבי בטן חזקים כמו הפלה מאיימת, הריון חוץ רחמי ועוד, שדורשים התייחסות מידית.

לכן, אם הינך בהריון ואת חווה כאב בטן חזק, לא מוכר או חדש – גשי בהקדם לקבל ייעוץ רפואי, או פני לייעוץ טלפוני עם אחות הריון.

טיפול בכאבי בטן חזקים פתאומיים

מסוכנים או לא, כאבי בטן חזקים יכולים להיות מעיקים, לשבש את השגרה ולפגוע באיכות החיים בצורה שיכולה להיות הרסנית. למשל, מי שסובלים מכאבי בטן חזקים בגלל מחלות כרוניות כמו קרוהן או קדחת ים תיכונית משפחתית, לעתים קרובות נעדרים מהעבודה מעבר לימי המחלה שמגיעים להם, מה שמתבטא בירידה בשכר ולעיתים אף מגיע למצב של פיטורין.

בנוסף, כאבי בטן חזקים מקשים על קיום אינטראקציות חברתיות, יכולים להעיב על מערכות יחסים וכל זה לפני שנגענו בהשלכות הרפואיות והמחיר הפיזי שהם גובים.

מה עושים? מטפלים – טיפול טוב יהיה טיפול שמותאם לכאב הבטן שלכם, ליכולות שלכם ולאורח החיים שלכם – לא כולם מסכימים או מסוגלים לקבל טיפול תרופתי מסוים, להתמיד בפיזיותרפיה, לשנות הרגלי תזונה וכד' ומכאן שחשוב לדייק את הטיפול ולעיתים לשלב בין רפואה קונבנציונלית לטיפולים אלטרנטיביים כמו דיקור ורפלקסולוגיה.

לסיכומו של דבר, אם אתם סובלים מכאבי בטן חזקים, לא מדובר בגזירת גורל. אבחון מתאים, איתור הגורם לכאב ודיוק הטיפול הרפואי יאפשרו לכם לקבל את הגוף שלכם בחזרה.

אהבתם? שתפו עם חברים
תמונה של צוות ביטוח

צוות ביטוח

צוות הכותבים של אתר ביטוח מורכב מאנשי מקצוע בעלי רישיון ממשרד האוצר לעסוק בתחום או אנשי מקצוע אשר שואפים להנגיש את המידע לקהל הרחב. אנחנו צמאים לידע ונשמח לשמוע ממכם על נושאים או תחומים נוספים שתרצו שנכתוב עליהם.

זה לא מכובד להעתיק