כל מה שחשוב לדעת

אל תחמיצו עדכונים מאיתנו
הרשמו וקבלו מאיתנו ניוזלטר משובח מעת לעת
פוליסות ביטוח בריאות מומלצות
Top Premium

ביטוח בריאות

ילדודס

ביטוח בריאות

Basic Platinum

ביטוח בריאות

בלוג כאבים וטיפול

כאבי בטן עליונה: 11 סיבות שכיחות, דרכי טיפול וטיפים להקלה

כאב בבטן העליונה מתמקד לרוב במרווח שבין בית החזה לטבור. כאב זה לרב מתפשט ומשפיע גם על הנשימה. בדקו מהם הגורמים השכיחים לכאב בבטן העליונה ואילו מהם מצריכים טיפול רפואי בהול
תמונה של צוות ביטוח

צוות ביטוח

אישה סובלת מכאב בבטן העליונה

סובלים מכאבי בטן? אתם לא לבד – מדובר באחד הכאבים הכי שכיחים, מציקים ומטרידים שיש. הוא תוקף צעירים ומבוגרים כאחד והסיבות המובילות אליו הן רבות ומגוונות. איך תדעו מה גורם לכאב הבטן שלכם ומתי חייבים לגשת לטיפול רפואי? ריכזנו לפניכם את כל מה שכדאי לדעת על כאבי בטן עליונה וכמה טיפים שיקלו עליכם באופן מידי. רק בריאות!

כאבי בטן עליונה – מה זה אומר בדיוק?

כאבי בטן הם תופעה שכיחה שכל אחד יחווה אותה לפחות פעם אחת בחייו ואם נהיה כנים, הרבה יותר. זיהוי מקור הכאב קריטי להתאמת הטיפול והקלה על הכאב ולעתים אין מנוס מקבלת סיוע רפואי.

במקרה של כאבי בטן עליונה הכוונה לרוב לכאבים בבטן העליונה מתחת לחזה אך מעל הטבור. אם נדייק, כאבים שיכולים להיות שטחיים או עמוקים ומקורם בשרירי דופן הבטן או באיברים פנימיים כמו הקיבה, הכבד, הטחול, כיס המרה, המעיים וכיו"ב.

מכיוון שלאדם הפשוט אין יכולת לדעת במדויק מהו הגורם לכאב, מהיכן הוא נובע והאם מדובר בכאב ממקור אחר אשר מקרין לאזור ומתבטא באמצעות כאבים בבטן העליונה, יש חשיבות לקבל ייעוץ רפואי ולהתאים את אופן הטיפול.

סימפטומים ותלונות שכיחות לכאבי בטן עליונה

רבים מהסובלים מכאבים בבטן העליונה מתארים כאבים שאינם ספציפיים, לעיתים במשך תקופה ארוכה אשר עולה על שבוע ימים. עם זאת, ישנם סימפטומים אשר חוזרים על עצמם ויכולים לסייע באבחון עצמי של כאב הבטן

  • תחושת התכווצות, דקירה וצריבה.
  • בחילות והקאות.
  • חום.
  • שיעול, צרבת ועוד.

שימו לב כי לעיתים הכאב מפושט ו/או מתחיל במקום אחד ו"עובר" למקום אחר, למשל כאב בטן עליונה סרעפת שממשיך לבטן התחתונה ולעיתים מקרין גם לגב ולאזורים נוספים.

מציאת הגורם לכאב – 11 סיבות שכיחות לכאב בבטן העליונה

כאבים בבטן העליונה יכולים לנבוע מסיבות שונות, החל מבעיות במערכת העיכול, מצבים כרוניים (כאבי גב מקרינים), מחלות שונות (שלבקת חוגרת, קרוהן) ואף סרטן. האבחון קריטי להתאמת טיפול ושיפור איכות החיים.

בדומה לכאבים בבטן התחתונה, גם במקרה של כאב בבטן העליונה ישנן סיבות שכיחות

כאב בטן עליונה שמקורו בכבד

  1. הפטיטיס: הסיבה השכיחה ביותר לכאבי בטן עליונה הנובעים מהכבד היא הפטיטיס A/B/C – דלקת כבד זיהומית שיכולה להיגרם ממזון מזוהם, יחסי מין עם אדם נגוע ועוד. בהיעדר טיפול היא יכולה להפוך כרונית ואף לגרום למצב של אי ספיקת כבד.
  2. אבצס: מורסה, מוגלה בכבד שמקורה בזיהום חיידקי בכבד או בדם. במקרה השני, יכולים להינזק גם איברים סמוכים כמו המעיים, התוספתן ועוד.
  3. סיבות נוספות לכאב בטן שמקורו בכבד הן סרטן כבד ושחמת הכבד.

כאב בטן עליונה שמקורו בכיס המרה

  • אבני מרה: הנפוצה ביותר לכאבי בטן עליונה שמקורם בכיס המרה – משקע דמוי אבן שנע בין מ"מ בודדים לכמה ס"מ (לעתים 10 ואף יותר) וחוסם את כיס המרה או ציבור המרה.
  • סיבות נוספות: דלקת בכיס המרה ובדרכי המרה, היצרות של דרכי המרה ואף סרטן.

כאבי בטן עליונה שמקורם בקיבה

  • ריפלוקס: עליית תוכן הקיבה החומצי וגירוי רירית הוושט המלווה בתחושת צריבה, כאבי חזה ואי נוחות ויכול להוביל גם לשיעול כרוני, בעיות שינה ואסטמה.
  • גסטריטיס: דלקת קיבה הנובעת לרוב מזיהום חיידקי אך יכולה להיגרם גם מנטילת תרופות ושתיית אלכוהול.
  • אולקוס: כיב קיבה – פצע פתוח שנובע משימוש בתרופות מסוימות או מזיהום חיידקי.

כאבי בטן נוספים

  • כאבים שמקורם בטחול: טחול מוגדל או קרע בטחול (לרוב כתוצאה מטראומה או זיהום)
  • בקע סרעפתי: בליטה של חלק מהקיבה דרך השריר המפריד בין הבטן לסרעפת. חלק כלוא זה יכול לגרום לתופעות שונות – החל מבעיות בליעה וכלה בקוצר נשימה והקאה דמית.
  • מחלות ומצבים כרוניים:מצבים נוספים שיכולים לגרום לכאבים בבטן העליונה הם למשל מצבי דלקת כמו דלקת בלבלב ודלקת ריאות המקרינה לבטן העליונה, ומחלות כמו הרפס זוסטר (שלבקת חוגרת).

דרכי טיפול לכאבים בבטן העליונה

דרכי הטיפול לכאבים בבטן העליונה הינן רבות ויש להתאים אותן במדויק לגורם ממנו נובע הכאב. למשל, אם מקור הכאב שלכם הוא עלייה של תוכן חומצי מהקיבה כלפי מעלה, יתכן ותוכלו להסתפק בתרופות סותרות חומצה שתכליתן להפחית את החומציות בקיבה.

לעומת זאת, אם מקור הכאב הוא אבנים בכיס המרה – במצבים קלים תוכלו להסתפק בתרופות להמסת האבנים ואילו במקרים חמורים יותר, אין מנוס מניתוח. בשני המקרים ולמעשה כמעט בכל מקרה של כאב בטן עליונה, תוכלו להסתייע במשככי כאבים.

דרכי טיפול נוספות כוללות נוגדי דלקת, אנטיביוטיקה, מתן נוזלים (להשבת נוזלים, מלחים ומינרלים ומניעת התייבשות), שינויים תזונתיים (התאמת דיאטה ספציפית בהתאם למצב ממנו אתם סובלים) ולעיתים גם טיפולים למניעת הדבקה, כמו למשל במקרה בו הגורם לכאבי בטן עליונה אצלכם נובע מהפטיטיס מסוג B.

במצבים כרוניים ומקרים חמורים יתכן ותזדקקו לניתוח על מנת לטפל בגורם לכאב ולמנוע את חזרתו. פתרון זה מאפיין מקרים כמו אבנים גדולות בכליות או בדרכי המרה, כיב קיבה, בקע וכאמור, סוגים שונים של סרטן.

כאבים בבטן העליונה – אבחון והתאמת הטיפול

מכיוון שיש סיבות רבות שיכולות לגרום לכאבי בטן עליונה והעובדה כי חלק מהסימפטומים יכולים לאפיין מגוון רחב של מצבים רפואיים, חלקם קלים ואילו אחרים יכולים להיות מסכני חיים בהיעדר טיפול מתאים, יש צורך בקבלת ייעוץ רפואי.

את הייעוץ תתחילו אצל רופא המשפחה שלכם אשר יפנה אתכם בדרך כלל לבדיקות כלליות כמו בדיקות דם, שתן וצואה ולאחר מכן (בהתאם לתוצאות, תשאול רפואי ובדיקה גופנית כללית) יפנה אתכם לרופא המתאים –

  • גסטרואנטרולוג (רופא גסטרו)
  • כירורג
  • גניקולוג/אורולוג (חלק מהכאבים בבטן העליונה יכולים להיות כתוצאה מ"הקרנה" שמקורה באיברים בבטן התחתונה)

אצלם תעברו פעם נוספת בדיקה גופנית, בדיקות מעבדה והדמיות ולאחר קבלת התוצאות תיפגשו פעם נוספת להתאמת הטיפול.

כאבי בטן עליונה – טיפים חשובים

  • במקרה של כאב שאיננו חולף גם לאחר נטילת משככי כאבים, כאב שנמשך מעבר ל-24-48 שעות, כאב שמחמיר עם הזמן וכאב שמלווה בסימפטומים כמו צואה דמית, צהבת, פריחה, בחילות והקאות, קוצר נשימה, חום גבוה, כאבים בחזה או הקרנה לזרוע שמאל וכאבי בטן במהלך הריון – גשו בהקדם לקבל טיפול רפואי.
  • אומנם מדובר בפתרון זמני בלבד אבל עד שתקבלו את הטיפול המתאים, אין סיבה שתסבלו – שתו מים (פושרים, לאט ובמנות מדודות) וקחו משכך כאבים (לא בסמוך לבדיקה הרפואית) – כשהגוף כאוב, הוא לא עוסק בריפוי.
  • אבחון הגורם הוא תנאי הכרחי וקריטי למציאת פתרון – על מנת לחסוך זמן ולקבל טיפול מקצועי תוכלו להפעיל את פוליסת ביטוח הבריאות שלכם ולקבוע תור אצל רופא מומחה שעובד עם חברת הביטוח שלכם.
  • בנוסף, מכיוון שהתהליך לוקח זמן ועשוי להיות כרוך בבדיקות רבות, רצוי לקבוע את התורים עם קבלת ההפניה ומדי כמה ימים ולברר האם התפנה תור קרוב יותר.

לסיכום, כאבי בטן עליונה הם תופעה מטרידה שיכולה להסב אי נוחות גדולה ולפגוע באיכות החיים. הסיבות לה רבות ומגוונות וכך גם הטיפול. לכן, חשוב לקבל ייעוץ רפואי מקצועי בהקדם – הזנחה יכולה לגרום להחמרה במצב ואף להציב אתכם בסכנת חיים.

אהבתם? שתפו עם חברים
תמונה של צוות ביטוח

צוות ביטוח

צוות הכותבים של אתר ביטוח מורכב מאנשי מקצוע בעלי רישיון ממשרד האוצר לעסוק בתחום או אנשי מקצוע אשר שואפים להנגיש את המידע לקהל הרחב. אנחנו צמאים לידע ונשמח לשמוע ממכם על נושאים או תחומים נוספים שתרצו שנכתוב עליהם.

זה לא מכובד להעתיק