תלונות על כאבים בבטן התחתונה הינן שכיחות בקרב כל קבוצות האוכלוסייה – ילדים, צעירים ומבוגרים, גברים ונשים ולמרות שלכאורה מדובר באותה התלונה, הגורמים הינם רבים ומגוונים וכך גם דרכי הטיפול. מהן הסיבות שיכולות לגרום למצב של כאבי בטן תחתונה? מאיזה סוג של כאבים סובלות בעיקר נשים ומה אופייני דווקא לגברים? כיצד ניתן לטפל ואף למנוע את התופעה? כל התשובות ממש כאן.
כאבי בטן תחתונה – למה זה קורה?
בהכללה גסה אפשר לקבוע שכולם סובלים מכאבי בטן בשלב כזה או אחר של חייהם ומיד נבחן את הסיבות השונות הגורמות לכך ומה מייחד כאבים בבטן התחתונה אצל נשים לעומת כאבים בבטן התחתונה אצל גברים. עם זאת, אפשר לקבוע בגדול שכאבים באזור זה נובעים מהאיברים המצויים בחלל הבטן התחתונה או בשרירים המקיפים אותם.
לרוב מדובר בחלקים של מערכת העיכול, השתן או הרבייה אך לא תמיד – ישנם מקרים בהם מקור הכאב הוא דווקא איברים סמוכים, לרבות כאלה המצויים בבטן העליונה, בחזה ואף בגב, אשר מקרינים לאזור.
כך או כך, המקור לכאב הוא לרוב מחלה או דלקת באזורים ואיברים אלה, או אפילו מצבים של טראומה (פציעה) שגורמים לשרשרת אירועים המתבטאת גם בכאבים בבטן התחתונה ועל מנת להתאים את הטיפול ולמנוע את הכאב, נחוץ אבחון מדויק על ידי איש מקצוע (רופא).
כאבים בבטן התחתונה – 13 סיבות שכיחות לתופעה המטרידה
- תסמונת המעי הרגיז
הפרעה תפקודית במערכת העיכול שגורמת בין היתר לכאבי בטן תחתונה לצד שינוי ביציאות, נפיחות בטנית, צואה רירית, גזים ועוד.
טיפול: שינוי תזונתי, טיפול תרופתי, פעולות למניעת סטרס (מנוחה, ספורט, מדיטציה) - אבנים בכליות
הופעת גבישים קטנים בכליות, לרוב בגלל הצטברות של סידן ואוקסלט. תנועתם במערכת השתן גורמת לכאב עז בבטן התחתונה וצריבה, במיוחד בהטלת שתן, המקרין לעתים לגב התחתון.
טיפול: שתייה מרובה, משככי כאבים, התאמות תזונתיות, ניתוח להסרת האבנים.
- אפנדיציטיס
דלקת בתוספתן מופיעה ככאב חד ופתאומי בד ימין של הבטן התחתונה – אם יש לכם ספק שמדובר במצב זה, גשו בדחיפות לקבלת טיפול רפואי.
טיפול: ניתוח להסרת התוספתן המודלק. - דלקת בדרכי השתן
זיהום חיידקי שכיח במערכת השתן – צינור השתן, השלפוחית ועשוי להתפשט ולהגיע גם לכליות. הזיהום מלווה בחום, תכיפות במתן שתן, צריבה, אי נוחות ולעיתים הופעת דם בשתן.
טיפול: שתייה מרובה, הקפדה על היגיינה (לרבות ביחסי מין), אנטיביוטיקה. - קרוהן
דלקת כרונית במערכת העיכול (הפה עד הרקטום ובעיקר ברקמות הריריות של המעי הדק והגס) המלווה בכאבי בטן תחתונה, ירידה במשקל, עייפות כרונית, שלשולים, אנמיה ועוד.
טיפול: שינוי תזונתי (דיאטה מוקפדת בהתאמה אישית), נוגדי דלקת (לרוב סטרואידים), ניתוח.
מחלות נוספות שיכולות לגרום לסימפטומים דומים: קוליטיס, קדחת ים תיכונית משפחתית, צליאק.
- הרניה (בקע, טבורי או מפשעתי)
מצב בו איברים פנימיים יוצאים ממקומם הטבעי ובולטים דרך דופן הטבור או התעלה המפשעתית. תופעה זו נפוצה בעיקר אצל אנשים בעודף משקל, נשים בהריון, ספורטאים ומרימי משאות כבדים.
טיפול: השגחה ובמקרים בהם יש סכנה לכליאת המעי וכד' – ניתוח. - עצירות
מצב בו פעילות המעיים ובעיקר התנועה של מעבר המזון במעי הגס, איטית במיוחד וכתוצאה מכך היציאות פחות תכופות ומלוות בקושי רב וכאב.
טיפול: תזונה עשירה בסיבים, שתייה מרובה, פעילות גופנית, נוגדי דלקת, משלשלים, הפחתת סטרס. - חיידק הליקובקטר פילורי
דלקת במערכת העיכול שנובעת מחיידק בשם הליקובקטר פילורי, שנמצא במים ומקורות מזון מזוהמים. הדלקת גורמת לכיבים פפטיים אשר מתאפיינים בין היתר בכאבי בטן תחתונה.
טיפול: אנטיביוטיקה, נוגדי חומציות.
כאבים בבטן התחתונה אצל נשים
חלק מהסיבות שמנינו מעלה מאפיינות בעיקר (אבל לא רק) נשים, כמו למשל דלקת בדרכי השתן – תופעה שיכולה לקרות גם לגברים ולגרום לכאבים בבטן התחתונה, אבל מופיעה אצל נשים בשכיחות גבוהה יותר. עם זאת, יש כאבי בטן תחתונה שמאפיינים רק נשים, כמו כאבים שמקורם באיברי הרבייה הנשיים – הרחם, השחלות והחצוצרות.
כאבים כאלה יכולים לנבוע ממצבים של גירוי יתר שחלתי (אצל מטופלות פוריות), תסביב שחלתי, דלקת אגן (PID), ציסטות, תסמונת קדם וסתית ועוד.
- הריון חוץ רחמי
לאחר הפריה – השתרשות מחוץ לרחם, בדרך כלל בחצוצרה. מצב זה דורש טיפול מידי והינו מלווה בכאבים עזים ולעיתים חום והפרשה דמית.
טיפול: ניתוח לסיום ההיריון. - אנדומטריוזיס
מצב בו רקמה דמוית רירית הרחם (אנדומטריום) צומחת מחוץ לרחם – בשחלות, בחצוצרות ואף באיברים מרוחקים יותר וכתוצאה מכך האישה חווה כאבי בטן חזקים לצד תופעות קשות נוספות שמשפיעות על איכות חייה.
טיפול: מעקב רפואי, מנוחה, שתיית נוזלים, נטילת נוגדי דלקת ומשככי כאבים, ניתוח. - הריון
אומנם טוענים (בעיקר גברים) שהריון הוא לא מחלה אבל נשים רבות מדווחות על כאבים בבטן התחתונה במהלך ההיריון – מפאת סיבות טבעיות כמו התרחבות הרחם והאגן ומפאת סיבות הדורשות התייחסות כמו צירים, דלקות ועוד.
טיפול: מעקב, מנוחה, תרופות, שינוי תנוחה.
כאבים בבטן התחתונה אצל גברים
בדומה למצבים הייחודיים לנשים, ישנם מצבים מיוחדים של כאבים בבטן התחתונה אצל גברים ובאופן טבעי, הם קשורים לאיברי מערכת הרבייה הזכרית. ישנם כמה מצבים ייחודיים כאלה, אך בין השכיחים ביותר – דלקת בערמונית ודליות באשכים –
- פרוסטטיטיס
דלקת בערמונית יכולה להיות נקודתית או כרונית והיא מתאפיינת בכאבים באזור הערווה, האגן הגב התחתון והבטן התחתונה. בנוסף לאלה יופיעו לעיתים סימפטומים שכוללים קושי ותכיפות במתן שתן, תחושת כאב או שריפה ולעיתים גם קשיים בקיום יחסי מין ובשפיכה.
טיפול: אנטיביוטיקה, משככי כאבים, חוסמי אלפא, פיזיותרפיה. - וריקוצלה
מצב של דליות באשכים – הרחבות ורידים אשר נמצאים בשק האשכים אשר גורמת לאי נוחות בבטן התחתונה וכאבים באזור האשכים. מצב זה נוצר בגלל תפקוד לקוי בשסתומי הורידים ויכול לגרום לפגיעה באיכות הזרע ובכך להשפיע על פוריות הגבר.
טיפול: בהתאם לחומרת התופעה, לעיתים באמצעות ניתוח.
כאבי בטן תחתונה – אבחון
כאמור, ישנם לא מעט גורמים שיכולים להוביל לסימפטומים דומים שכוללים בין היתר תלונות על כאבים בבטן התחתונה ומקורם לא בהכרח בבטן התחתונה. נוסף לסיבות השכיחות אותן מנינו מעלה, ישנם עוד גורמים רבים שיכולים לגרום לכך, למשל – אי סבילות למאכלים מסוימים (בעיקר לקטוז ופרוקטוז), מחלות אוטואימוניות ומחלות כרוניות (שלבקת חוגרת), סרטן, מחלות מין ועוד.
כפי שקראתם מעלה, לכל אחד מגורמים אלה מתאים טיפול שונה ומה שיכול להיטיב עם מצב מסוים, יכול לגרום נזק במצב אחר ומכאן שיש חשיבות גדולה במיוחד לאבחון מקצועי.
אבחון זה ניתן לבצע באמצעות אנשי מקצוע מומחים, בהתאם לסימפטומים מהם אתם סובלים – על פי רוב מדובר ברופא גסטרו, כירורג, רופא נשים, אורולוג. את ההפניה המתאימה תוכלו לקבל דרך רופא המשפחה שלכם, לאחר ביצוע בדיקות דם ונוספות, ככל שתצטרכו.
במידה ואין תורים זמינים לרופא הדרוש, תוכלו להיעזר בביטוח הבריאות הפרטי שלכם, אשר כולל על פי רוב קבלת ייעוץ אצל רופא מומחה ולעיתים אף כיסוי הוצאות שונות כמו ניתוחים, אשפוזים ותרופות שאינן בסל.
טיפול בכאבי בטן תחתונה
הטיפול בכאבי בטן תחתונה משתנה בהתאם לגורם שבגינו נובעים הכאבים. למשל, אם כאבי הבטן שלכם נובעים ממצבים כרוניים כמו רגישות למזון מסוים או מחלות אוטואימוניות כמו קרוהן, לעיתים קרובות שינוי תזונתי ותפריט מותאם אישית (בליווי דיאטנית), יחוללו פלאים ויצליחו לבדם למנוע התלקחויות נוספות.
מצד שני, אם כאבי הבטן שלכם נובעים ממצבים כמו תסביב אשך, הריון חוץ רחמי או בקע מפשעתי חמור, אין מנוס מניתוח. חשוב להבהיר כי מצבים אלו יכולים להיות מסכני חיים בלי טיפול מתאים ולכן, אם אתם חושדים שזה המצב – גשו בהקדם למרכז רפואי לקבלת טיפול מתאים.
כך או כך, יש כמה טיפים שיכולים להקל עליכם ולהפחית את עוצמת הכאב במידה ניכרת.
טיפים שימושיים להקלה על כאבי בטן תחתונה
אם אתם סובלים מכאבי בטן תחתונה יש כמה דברים שאתם יכולים לעשות על מנת להקל על עצמכם, בנוסף (כלומר לא במקום!) הטיפול המומלץ על ידי הרופא שמלווה אתכם. באמצעות פעולות פשוטות אלו תוכלו לשפר במידה ניכרת את איכות החיים שלכם ולקצר את תקופת ההחלמה –
- שתייה מרובה – אינספור מחקרים הוכיחו את פעילותם המרפאה של מים על גופנו. במקרה של כאבי בטן – שתייה מרובה תסייע לגוף לקיים פעולות שונות, כמו עיכול ונשימה, בצורה מיטבית ולרכז משאבים חיוניים בהחלמה וריפוי.
- תזונה עשירה בסיבים תזונתיים, פירות וירקות – גם אם הגורם לכאבי הבטן שלכם איננו הקיבה, תזונה טובה תשפר את היציאות שלכם ותגרום לתחושה כללית טובה יותר.
- פעילות ספורטיבית – פעילות ספורטיבית (מתונה ובהתאם ליכולות שלכם) ידועה כמשפרת מצב רוח ומונעת תהליכים דלקתיים בגוף. תהליכים אלו נמנים בין הסיבות השכיחות שמובילות בסופו של דבר לכאבי בטן תחתונה ושאר תחלואות.
- הפחתת סטרס – יוגה, מדיטציה, טיפול פסיכולוגי או מה שעוזר לכם – הפחתת סטרס ידועה כמפחיתת כאב, מיטיבה עם תהליכי כאב ודלקת ובאופן כללי, מאריכת חיים.
לסיכום, כאבים בבטן התחתונה יכולים לנבוע ממגוון רחב של סיבות רפואיות לצד נפשיות, בהן מקרים דחופים שמחייבים התייחסות וטיפול מידיים. על מנת לקבל טיפול הולם ולקבל בחזרה את השליטה על גופכם, יש צורך באבחון מדויק ובינתיים, יש כמה עקרונות פשוטים שיסייעו לכם להתמודד עם הכאב.