שיקום האדם שלא חווה מעודו כאב בטן – מדובר באחד הכאבים השכיחים ביותר והוא עשוי ללפות בחוזקה נשים, גברים, צעירים ומבוגרים כאחד. הוא לא בוחל באמצעים והסיבות לו רבות ומגוונות, מה שלעיתים מקשה על פענוח התעלומה ומציאת פתרון. מהן הסיבות הנפוצות לכאב בטן, איך ניתן לטפל בו ומתי חייבים להיבדק ללא דיחוי? כל התשובות ממש כאן. רק בריאות!
כאבים בבטן – צרת רבים חצי נחמה (האומנם?)
כולנו חווינו לפחות פעם אחת בחיינו כאב בטן (ושרדנו כדי לספר). מדובר בתופעה חובקת עולם שתוקפת את כל שכבות האוכלוסייה ולזכותה יאמר שהיא לא מפלה – לא משנה לה אם אתם צעירים או מבוגרים, נשים או גברים, אשכנזים, מזרחיים, חובבי בשרים או טבעוניים בנשמה – היא תבקר גם אצלכם ותשאיר חותם בדמות זיכרון כואב.
אז נכון, אם נהיה כנים, זה לגמרי לא מסוג המקרים שאפשר להגיד לגביהם "צרת רבים חצי נחמה" אבל עצם העובדה שמדובר בצרת רבים, הופכת את הנושא לנחקר, מדובר ונגיש, כך שאם למשל אתם רוצים לאבחן את עצמכם – יש הרבה מידע ברשת שיאפשר לכם לעשות זאת עם אחוזי דיוק גבוהים, כנ"ל לגבי טיפים טבעיים להקלה על כאב בטן ועוד המון מידע שכדאי להכיר.
מבולבלים מההיצע הגדול ולא יודעים היכן להתחיל? ריכזנו עבורכם את כל מה שכדאי לדעת על כאבי בטן וכיצד ניתן לטפל בהם.
10 סיבות נפוצות לכאבי בטן
ישנן סיבות רבות שיכולות לגרום לכאבי בטן, החל מסיבות שעשויות לגרום לכאב בטן פתאומי כמו קלקול קיבה, מתח נפשי ורגישות למזון מסוים, כאבי בטן כרוניים שיכולים לנבוע ממחלות שונות (קרוהן, קוליטיס, מעי רגיז) ומקרים דחופים יותר שדורשים בירור רפואי מידי כמו דלקת תוספתן, גירוי יתר שחלתי ועוד.
כשזה נאמר, יש כמה סיבות לכאבי בטן שמופיעות בשכיחות גבוהה יותר לעומת האחרות. הנה הן לפניכם –
- גזים: הצטברות של גזים היאאחת הסיבות השכיחות ביותר לכאב בטן ומקורה יכול להיות במזון שצרכתם (חומוס פול, מישהו?), הפרה של פלורת המעי (חיידקי המעיים שמתגוררים אצלכם), מצבים רפואיים ובעיות עיכול שונות.
- עצירות: ריקון מעיים בצורה שאיננה סדירה ובעיקר מצבים בהם הריקון נעשה לעתים רחוקות ומלווה בקושי, יכול לגרום לכאב בטן ותחושת נפיחות וגם לתופעות נלוות כמו אבני צואה. אאוץ'!
- דלקת בקיבה: גסטריטיס היא דלקת שיכולה לנבוע ממצבים כמו מתח נפשי, תרופות שונות וזיהומים חיידקיים ולגרום בין היתר לכאבי בטן עזים שיגרמו לכם להתפתל.
- דלקת תוספתן: אחד המצבים הכואבים והמסוכנים ביותר – כאן מדובר בכאב בטן פתאומי, חד ומפלח (בעיקר בבטן התחתונה מצד ימין) שבהיעדר טיפול, יכול להוות סכנת חיים של ממש.
- אבנים בכליות ובמרה: גבישים דמויי אבנים שיכולים להיות לא מורגשים אך במקרים חמורים, גורמים לכאב בלתי נסבל. לעיתים אין מנוס – ניתוח הוא הפתרון.
- תסמונת המעי הרגיז: אחת האבחנות השכיחות ביותר ולמעשה, פעמים רבות כאשר לא מוצאים את הגורם לכאב מכריזים עליה. במקרה זה, הכאבים מלווים על פי רוב גם בתופעות של נפיחות, גזים וצואה רירית.
- חסימת מעיים: מצב שעשוי להיות מסכן חיים ומתבטא בכאב אקוטי, נפיחות והקאות בגלל חוסר יכולת להעביר צואה וגזים.
- כיבים פפטיים: פצעים פתוחים במקומות כמו הקיבה, הנגרמים פעמים רבות על ידי הליקובקטר פילורי – חיידק מעיים או בגלל שימוש ממושך בנוגדי דלקת.
- זיהומים ודלקות בדרכי השתן: זיהומים חיידקים שלעיתים נובעים מהיגיינה ירודה במהלך הטלת שתן או יחסי מין ובמקרים חמורים, יכולים להתפשט בכליות. מסוכן במיוחד בהריון.
- מחלות כרוניות: מחלות כמו קרוהן וקדחת ים תיכונית מערבות את מערכת העיכול וגורמות לדלקות באזורים שונים במעי המלווים בכאב בטן חזק.
כאבי בטן חזקים – האם זה מסוכן?
כאב בטן חזק כמו גם כאב בטן פתאומי יכול להיות סימפטום שמדליק נורה אדומה ומאותת לכם שאתם צריכים לגשת לקבל טיפול רפואי ומוטב שתעשו זאת בהקדם. כשזה נאמר, לא כל כאב בטן חזק או פתאומי הינו מסוכן בהכרח ויש לא מעט מקרים בהם תכתתו רגליכם לבית הרפואה רק כדי שישלחו אתכם הביתה עם המלצה על שתייה מרובה, מנוחה וסיבים תזונתיים.
איך יודעים? בגדול – אם יש ספק, אין ספק – גשו להיבדק. ובכל זאת – בצעו הערכה, רצוי בליווי איש מקצוע, וקבלו החלטה מושכלת בהתאם למכלול הסימפטומים ולא על סמך עוצמת הכאב בלבד. למשל, אם נוסף לכאב החזק יש יציאה דמית, הקאות מרובות, סחרחורת, חום גבוה במיוחד וכיו"ב – בהחלט יכול להיות שמדובר במצב מסוכן שדורש התערבות רפואית.
מתי כדאי להיבדק? כאבי בטן וסימפטומים שמהווים נורת אזהרה
כאמור, ישנם סימפטומים שמהווים נורת אזהרה ולא כדאי להתעלם מהם. סימפטומים אלו כוללים תופעות שכבר תיארנו כמו יציאה דמית, הקאות מרובות, חום גבוה מאוד, סחרחורות והתעלפויות, אך יש עוד סימנים רבים שחשוב להיות ערים אליהם ובמקרה הצורך לגשת לקבל סיוע רפואי. למשל –
- כאב בטן פתאומי שמקרין לצד שמאל או לחזה
- כאב בטן שלא חולף גם לאחר נטילת משככי כאבים
- כאב בטן בזמן הריון
- כאב חזק ופתאומי בבטן התחתונה מצד ימין
- כאב בטן מתמשך שמלווה בירידה חדה במשקל
- כאב בטן שמלווה בקושי במתן שתן ו/או בהיעדר צואה
- נפיחות בטנית חריגה
- כאב בטן שמחמיר עם תנועה
- כאב בטן שמלווה בקוצר נשימה
- כאב שבטן שכולל עור ועיניים צהובים
- תחושת מלאות לא מוצדקת (גם לאחר אכילה מעטה)
האם ניתן לאבחן כאב בטן לבד?
לכאורה שאלה קלילה אבל התשובה מורכבת – בגדול, כן, עם כל המידע שיש ברשת כמו גם המידע השימושי שאנחנו מביאים בפניכם ממש כאן, ניתן לאבחן לבד כאב בטן. כשזה נאמר, חשוב לזכור שכל סימפטום בפני עצמו לא מהווה אינדיקציה למצב רפואי כזה או אחר וכי על מנת לקבל תמונה מדויקת, חייבים להסתכל על מכלול התופעות.
בנוסף, במיוחד כמו במצבים שכיחים דוגמת כאב בטן, סימפטומים זהים יכולים לתאר מצבים שונים ובהתאם, סימפטומים שונים מאפיינים לעתים את אותה המחלה. המשמעות היא שאבחון עצמי הוא כלי טוב אם אתם לא לוקחים אותה כתורה מסיני ומבינים כי הוא איננו חף מטעויות – השתמשו בו רק כדי להבין בגדול מול מה אתם (ככל הנראה) מתמודדים ואל תחליפו אותו בייעוץ רפואי מסודר.
משנה מקום משנה מזל – אבחון כאב בטן לפי מיקומו
מיקום הכאב הוא ככל הנראה הפרמטר החשוב ביותר כשמנסים לאבחן לבד את המקור לכאב הבטן והוא אומנם לא מספיק לבדו, אך הוא יכול לתת מושג די טוב ולכל הפחות לסייע לנו לאתר את האיבר הפגוע.
למשל, כאב בבטן העליונה פעמים רבות מרמז על בעיה שמקורה בקיבה – אז נכון שלא ניתן לדעת האם הגורם לכאב הוא כיב קיבה, מחלה דלקתית, קלקול קיבה או רגישות למזון – אבל עצם ההבנה כי הכאב מגיע מהקיבה ולא מאיבר אחר, מצמצמת את רשימת האפשרויות ומקרבת אותנו לפתרון התעלומה.
בהתאם, כאבים בבטן התחתונה יכולים לרמוז על בעיות בדרכי השתן או בדרכי הרבייה, כאבים בצד שמאל מאפיינים בין היתר מצבים של טראומה או דלקת בטחול ואילו כאבים בצד ימין מאפיינים בעיות שונות בכיס המרה, דלקות תוספתן ובעיות כבד שונות (דלקת בכבד, שחמת כבד ועוד).
פרמטרים נוספים שיכולים לסייע באבחון הכאב הם התפתחות הכאב (כאב חד ופתאומי לעומת כאב ממושך ומעומעם), עוצמת הכאב, אופי הכאב (דוקר, שורף, חד וכיו"ב), תזמון הכאב ביחס לארוחה וסימפטומים נלווים (חולשה, עייפות, שלשולים, בחילות, צואה דמית, כאבי שרירים וכו').
כאבי בטן תחתונה – אבחון וטיפול
ישנן סיבות רבות שמאופיינות באמצעות כאב בבטן התחתונה, כמו למשל דלקת בדרכי השתן, תסמונת המעי הרגיז, אבנים בכליות, דלקת בתוספתן, מחלות שונות (קרוהן, קוליטיס, צליאק, קדחת ים תיכונית משפחתית), הרניה, עצירות, גזים והפרת פלורת המעי על ידי חיידקים כמו הליקובקטר פילורי.
בנוסף, כאבי בטן תחתונה אצל נשים יכולים לנבוע ממצבים כמו תסביב שחלתי גירוי יתר שחלתי, דלקות אגן, תסמונת קדם וסתית, כאבי מחזור, ציסטות, הריון חוץ רחמי, אנדומטריוזיס ועוד. אצל גברים לעומת זאת, כאבי בטן יכולים לנבוע מתסביב אשך, דלקת בצינורות הזרע, דליות באשכים, דלקת בערמונית, דלדול בטסטוסטרון ועוד.
הטיפול בכאב הבטן יהיה בהתאם לסיבת הכאב – החל מטיפול שמרני שכולל מנוחה או שינוי תזונתי, טיפול תרופתי (משככי כאבים, נוגדי דלקת, אנטיביוטיקה וסטרואידים) ובמקרים חמורים (כאב בלתי נסבל, כאבים שאינם מגיבים לתרופות ומצבים מסכני חיים) אין מנוס מניתוח.
כאבי בטן עליונה וטיפים להקלה
בדומה לכאבים בבטן התחתונה, גם במקרה של כאב בבטן העליונה ישנן סיבות שכיחות ועל מנת לזהות אותן, חשוב להבין תחילה איזה איברים נמצאים בבטן העליונה – שרירי דופן הבטן, חלקים מהלבלב, המעי הגס והמעי הדק, הקיבה, הטחול, כיס המרה והכבד.
אם כך, כאב שמקרין לבטן העליונה נובע בדרך כלל מפגיעה כלשהי באיברים אלה – בין אם בשל טראומה, רגישות מסוימת או מחוללי מחלה. ואכן, בין הסיבות השכיחות ביותר לכאבי בטן עליונה תמצאו כאבים שנובעים מאבני מרה, דלקת כבד, בקע סרעפתי, ריפלוקס, אבצס בכבד, דלקת בקיבה ו/או במעי, קרעים בטחול ואולקוס.
בנוסף, יש מחלות שונות שיכולות להתבטא בכאב בטן עליונה כמו דלקת ריאות, שלבקת חוגרת ובמקרים קשים, סרטן.
כך או כך, הכאבים יכולים להיות מתישים ומעיקים במיוחד ואם ניתן להקל עליהם – מה טוב. דרכים שונות להקלה על כאבים אלו כוללות שימוש במשככי כאבים ונוגדי דלקת, בהתאם למחולל הכאב, אך ישנן גם שיטות טבעיות שיכולות לעזור – שימוש בכרית חמה, חליטת קמומיל ולימון, לעיסת ג'ינג'ר טרי, דייסת שיבולת שועל ודבש, שתיית מי אורז חמימים ועיסוי בטני עם שמן אתרי לבנדר.
ימין או שמאל? סיבות שכיחות כאבים בצד הבטן
נוסף להפרדה בין כאב בטן עליונה לעומת כאב בטן תחתונה, נהוג להבחין בין כאב בצד ימין של הבטן לעומת כאבים בבטן מצד שמאל. הסיבה – בשונה מאיברים זוגיים שנמצאים בשני צדי הבטן כמו הכליות, הריאות, השחלות והחצוצרות, ואיברים הנמצאים במרכז הבטן כמו הקיבה, התריסריון, הלבלב, המעי הרוחבי, ישנם איברים שנמצאים באופן מובהק רק באחד הצדדים.
למשל, בצד שמאל של הבטן נמצא הטחול, חלק מהקיבה, מעי גס יורד, מעי גס סיגמואידי, זנב הלבלב וכן איברים זוגיים כמו הכליה השמאלית, השחלה השמאלית, החצוצרה השמאלי והשופכן השמאלי. בצד ימין נמצאים הכבד, מעי גס עולה, כיס המרה והאיברים הזוגיים הימניים.
לכן, כאשר מדברים על כאב בטן שתוקף באופן מובהק את אחד הצדדים, סביר להניח שהוא קשור לפגיעה באחד האיברים הללו. למשל, כאב בטן מצד ימין כלפי אחורה (לכיוון הגב) מאפיין פעמים רבות דלקת בכליה הימנית ולעומתו כאב בטן בצד שמאל יכול לנבוע מקרע בטחול.
כאב בטן אצל נשים – למה זה קורה?
כאמור, יש לא מעט סיבות שיכולות לגרום לתופעות שונות ובין היתר גם לכאבי בטן. סיבות אלו כוללות מחלות כרוניות, שימוש בתרופות מסוימות לאורך זמן, זיהומים חיידקיים, היגיינה לקויה, לחץ נפשי ועוד ועוד. לצד כל אלה, ישנן סיבות שמאפיינות כאבי בטן אצל נשים בלבד והן טמונות, באופן טבעי, במערכת הרבייה הנשית.
בין סיבות אלו תמצאו כאבי בטן הקשורים לרחם, השחלות והחצוצרות, כמו למשל כאבי בטן במהלך הריון, כאבים הקשורים למחזור החודשי, כאבי בטן במהלך טיפולי פוריות (למשל כאב בטן שנובע מגירוי יתר שחלתי), כאבים בשל ציסטה בשחלות, כאב בטן בגלל תסביב שחלתי, דלקת אגן, אנדומטריוזיס , הריון חוץ רחמי ועוד.
כאב בטן בהריון – האם כולן סובלות מזה?
כאב בטן בהריון הוא תופעה שכיחה ומוכרת ולרוב היא איננה מסוכנת – היא נובעת בגלל התרחבות האגן, גדילת הרחם ובהתאם, תזוזת איברים שונים למיקומים חדשים, בדגש על איברי מערכת העיכול, השתן, הנשימה והצלעות.
עם זאת, תקופת ההיריון טומנת בחובה גם סכנות שונות שיכולות לסיים את ההיריון – מצבים כמו היפרדות שלייה, צירים מוקדמים ואפילו מצבים "קלים" כמו דלקת בדרכי השתן שהסתבכו והובילו ללידה מוקדמת, עם כל ההשלכות הכרוכות בכך.
לכן, כפי שכבר ציינו – בכל מקרה בו יש ספק, אין ספק – גשי להיבדק. במקרה הכי "גרוע" בזבזת זמן וזכית לשמוע שוב את לבו הפועם של העובר המתוק שלך ובמקרה שלא – קיבלת הזדמנות להציל את שניכם.
הסיבות השכיחות לכאב בטן אצל גברים
בדומה לנשים, גם גברים "נהנים" לפעמים מכאב בטן שמקורו טמון במערכת הרבייה שלהם, אך הפעם כמובן לא מדובר בכאב הריון או כאב מחזור, אם כי כאב אחר שלמרבה ההפתעה, הרבה פחות מדובר ומצוי בשיח היום-יומי. האם זה בגלל תכתיבים חברתיים לפיהם גברים פחות חולקים רגשות וכאב? אין לדעת, אך זה מדגיש את חשיבות הנגשת מידע כפי שאנו עושים כעת.
בין הגורמים השכיחים ביותר לכאב בטן אצל גברים תמצאו סיבות כמו:
- כאבים שמקורם בערמונית: פרוסטטיטיס (דלקת בערמונית), הגדלת ערמונית שפירה (BPH), סרטן הערמונית.
- כאבים שמקורם באשכים: וריקוצלה (דליות באשכים), תסביב אשך, אורכיטיס (דלקת באשכים), סרטן באשכים.
- הרניה מפשעתית: יכול לקרות גם אצל נשים, אם כי מופיע בשכיחות גבוהה הרבה יותר אצל גברים.
- זיהומים בדרכי הזרע, היפוגונאדיזם (דלדול טסטוסטרון) ואף בעיות זקפה מסוימות שעשויים לגרום לכאב במפשעה ובבטן התחתונה.
לתשומת ליבכם, לא משנה מהו הגורם לכאב, במקרה שאתם חווים כאב בבטן התחתונה ועל אחת כמה וכמה אם הוא מתמשך ו/או מלווה בחום, קושי במתן שתן או מחמיר בשיעול – פנו לרופא.
מה לאכול כשיש כאבי בטן – רעיונות למאכלים שיעשו לכם טוב
זה נכון שכאבי בטן רבים לא נובעים מבעיות תזונה או קלקול קיבה ואלו שכן נובעים מרגישויות שונות ואלרגיות, יכולים בקלות להימנע באמצעות דיאטה שלא כוללת את המזונות שלא מיטיבים איתכם, ובכל זאת – לא משנה מהו הגורם לכאב הבטן שלכם, יש כמה מאכלים שיכולים לשפר את מצבכם ולקהל עליכם במידה ניכרת. סקרנים לשמוע עוד? הנה הם לפניכם –
- בננה – מכילה אשלגן ופקטין. תסייע לכם להשיב אלקטרוליטים חיוניים, לספוג נוזלים ולהיטיב עם מצבים של שלשולים והקאות.
- אורז – מכיל עמילן. מתעכל מהר ולכן לא מעורר הפרשת חומצה שיכולה להכביד על הקיבה.
- שומר – מכיל אסטרגול. מרפה את שרירי הקיבה, מפחית כאב, גזים ונפיחות.
- ג'ינג'ר – מכיל ג'ינג'רולים ושוגאולס. מקל על כאב, מפחית גזים וצרבות ומסייע גם במקרים של בחילה בנסיעות.
- רסק תפוחים (רצוי אפויים או מבושלים) – מכיל פקטין. מתעכל מהר, מפחית שלשולים ומרגיע את הקיבה.
- פפאיה – מכילה אשלגן, פפאין ויטמין C ו-A. מסייעת בעיכול וספיגת האוכל ומונעת עצירות.
- חליטת קמומיל – מכיל אפיגנין. מרגיע את הקיבה, משכך כאבי בטן ומפחית תהליכים דלקתיים.
- מאכלים נוספים מומלצים – שיבולת שועל, תפוחי אדמה, טוסט (קרקרים, צנימים), פרוביוטיקה (יוגורט, כרוב כבוש), חליטת נענע ומים חמימים עם לימון.
וממה כדאי להימנע? אם אתם סובלים מנפיחות וגזים, משלשלים או סובלים מרגישות כללית בבטן כדאי להימנע ממשקאות מוגזים, משקאות ומאכלים חומציים (עגבניות, פירות הדר), מאכלים חריפים, קפה, אלכוהול, קטניות ומאכלים עתירי שומן כמו בשר שמנת ומאכלים מבוססי שמנת וחמאה.
מה מרגיע כאבי בטן? תרופות סבתא וטיפים להקלה על כאבי בטן חזקים
כאבי בטן ושלשולים מטרידים אתכם? נוסף למזונות והחליטות שמנינו מעלה וידועים בזכות פעילותם המרפאה ויכולתם המופלאה לשכך כאבים, להפחית דלקת ולסייע לגוף להשיב את האנרגיה שאיבד מפאת התסמינים ומעצם ניסיונותיו להתגבר על מעוררי מחלה שונים, ישנם כמה פתרונות שנויים במחלוקת שיכולים לסייע. מה שנקרא – תרופות סבתא. לפניכם כמה ששווה לנסות –
תערובת דבש, קינמון ושום כתוש: תרופת סבתא להקלה על כאבי בטן שמתבססת על כך שדבש מרגיע את הקיבה, קינמון עוזר בוויסות תהליך העיכול ושום הינו אנטי-בקטריאלי ואנטי-דלקתי וככזה, מסייע להתגבר על זיהומים ודלקות.
דבש עם ג'ינג'ר ולימון: בדומה לתערובת הקודמת, גם כאן מאמינים שלתכונותיו הטובות של הדבש בשילוב עם ג'ינג'ר שיגוע כמרגיע את הקיבה ומקל על בחילות ולימון שמשפר את העיכול, מקל על כאבי ובטן ותורם לתחושת רעננות כללית, יש אפקט חיוני על הגוף ועל כאבי בטן בפרט.
חליטת קמומיל וזרעי שומר: הקמומיל מרגיע את הבטן וזרעי השומר מקלים על גזים. לחליטה זו ניתן להוסיף דבש ולימון לשיפור הטעם.
כף חומץ תפוחים וכף מי ורדים: מומלץ לשתות בבוקר, על קיבה ריקה – חומץ התפוחים יסייע באיזון חומציות הקיבה, ישפר את תהליך העיכול ויקל על נפיחות בטנית וגזים ומי הוורדים ירגיעו כאבי בטן, יסייעו בהקלה על בעיות עיכול וירגיעו את הגוף באופן כללי.
אם אתם לא בקטע של תרופות סבתא, תוכלו להיעזר בשיטות טבעיות נוספות להקלה על כאבי בטן פתאומיים וכאבי בטן באופן כללי. שיטות אלו כוללות מדיטציה, סיוע בטיפולים אלטרנטיביים כמו דיקור ורפלקסולוגיה, שימוש בכרית חמה, תנוחות שונות (קיפול הרגליים לבטן היא תנוחה קלה ופופולרית להקלה על כאבי בטן) ואף שימוש בדיפיוזר עם שמנים אתרים ייעודיים למטרה זו.
סובלים מכאב בטן לפני או אחרי אוכל? אתם לא לבד
אם אתם סובלים ממצב של כאב בטן אחרי האוכל יכול להיות שפשוט אכלתם מהר מדי, הכנסתם הרבה אוויר למערכת והפרעתם לתהליך העיכול. עם זאת, ישנם גורמים נוספים שעשויים להוביל לכאב בטן אחרי הארוחה ותחושה כללית לא טובה. למשל, הימצאות של חיידקי הליקובקטר פילורי שחוגגים לאחר ארוחה דשנה (במיוחד עתירת פחמימות) או כיב פפטי.
גורמים נוספים כוללים רפלוקס קיבתי ושטי (צרבת, בעיקר לאחר אכילת מזונות חומציים במיוחד), דלקת קיבה, פגיעה עצבית בשרירי הקיבה (גורם להתרוקנות איטית שמובילה לנפיחות, בחילה וכאבים), מחלות מעי דלקתיות כמו קרוהן וקוליטיס, תסמונת המעי הרגיז ואף מקרים קיצוניים כמו סרטן במעיים.
לעומת זאת, כאב בטן לפני האוכל יכול להיגרם מסיבות טבעיות כמו רעב – במצב בו הקיבה ריקה ונערכת לעיכול מזון, היא מפרישה חולמות שיכולות לגרות את הרירית ולגרום לכאב. מצב זה מאפיין בעיקר מקרים בהם יש מרווח רב מדי בין הארוחות, כמו למשל מצבים של צום.
וסיבות נוספות, הדומות לאלו שהזכרנו מעלה כגורמות לכאב בטן אחרי האוכל – אולקוס, גסטריטיס, צרבת, מעי רגיז ובעיות שונות בכיס המרה (אבנים ותהליכים דלקתיים שונים).
כאב בטן אצל ילדים – למה לשים לב ומתי כדאי להתחיל לדאוג?
כמו מבוגרים, גם ילדים סובלים מכאבי בטן ולמעשה, מדובר באחת התלונות השכיחות ביותר וזה טבעי – מערכת העיכול שלהם עודנה מתפתחת, הם מוסיפים להיחשף למזונות חדשים וגם קו ההגנה שלהם, הלא היא מערכת החיסון, עוד לא התפתח במלואו. כל אלה ועוד גורמים לכך שתלונות על כאבי בטן הינן שכיחות בקרב פעוטות וילדים אבל זה ממש לא אומר שכדאי להקל בכך ראש.
אז מתי כדאי לחשוד שכאב הבטן לא יחלוף מעצמו וכדאי להתייעץ עם רופא?
- כאב בטן שמגיע יחד עם חום גבוה – יכול להעיד על דלקת או זיהום.
- כאב חזק במיוחד או לחילופין, כאב מתגבר שמחמיר עם הזמן.
- כאב המלווה בשינוי ביציאות, עם או בלי יציאות דמיות (צואה, שתן ואף קיא דמי).
- כאב בטן הכרוך בהקאות מרובות או שלשולים ממושכים.
- כאב שנובע ממגע בבטן, בדגש על מגע עדין כמו ליטוף או הנחת יד.
- כאב שמלווה בחוסר תאבון במשך זמן רב.
אצל תינוקות לעומת זאת, כאב בטן יכול להיות טריקי מכיוון שהם לא יכולים להסביר לנו מה בדיוק מטריד אותם. במקרה זה, סימנים מחשידים לכאב בטן כוללים התפתלויות ושינויי תנוחה, בכי בלתי פוסק או קיטור ממושך (בעיקר סביב אוכל או בין ארוחות), חוסר מנוחה, רגזנות, אפאתיות, קושי להירגע, קשיים להירדם ושינוי בתאבון.
נוסף לסימנים אלו שעשויים לרמוז לנו שמדובר בכאב בטן אצל תינוקות, ישנם סימנים ברורים שיכולים להקל עלינו במלאכת האבחון. בין היתר – בטן נפוחה, גזים, הקאות, דם בצואה, שינוי בהרגלי היציאות (שלשולים, עצירות) ותגובה קשה למגע קל בבטן.
במצבים אלה פנו מיד לרופא הילדים על מנת שיבצע אבחון מדויק ויתאים עבור התינוק או הילד שלכם טיפול מתאים שיקל על הכאב וימנע החמרה במצבו.
איזה רופא מטפל בכאבי בטן וכמה זה עולה?
בדרך כלל הטיפול בכאב בטן מתחיל אצל רופא המשפחה. הוא יבדוק אתכם, יתשאל אתכם ויפנה אתכם לבדיקות כלליות – דם, שתן, צואה וכיו"ב. לאחר מכן תוכלו לעבור יחד על תוצאות הבדיקות (פגישה פרונטלית או טלפונית) ולקבל הפניה לרופא מתאים – רופא גסטרו, כירורג, רופא נשים או אורולוג.
בתורם, אלו יתשאלו אתכם, יבדקו אתכם ויפנו לבדיקות נוספות ואחרי קבלת התוצאות יתאימו עבורכם תוכנית טיפול מתאימה.
את התורים לרופאים המומחים תוכלו לעשות דרך מוקד קופת החולים – במקרה זה תשלמו השתתפות עצמית סמלית, בהתאם למסלול החברות שלכם בקופת החולים. אפשרות נוספת היא לפנות לרופא בהסדר עם ביטוח הבריאות הפרטי שלכם – גם כאן חלה השתתפות עצמית, אם כי תיהנו מיתרון של זמינות גבוהה יותר של תורים ואפשרות לבחור בעצמכם ממיטב המומחים.
לסיכום, כאבי בטן הם תופעה נפוצה ולמרבה השמחה, תוכלו למצוא ברשת מידע רב שיכול להוות כלי מצוין לאבחון עצמי, כמו גם טיפים שימושיים להקלה על הכאב. עם זאת, אין במידע זה להחליף ייעוץ מקצועי על ידי רופא מומחה ובמיוחד אם מדובר במקרים קיצוניים של כאב פתאומי, כאבים חזקים במיוחד, כאבי בטן בהריון, כאבי בטן אצל תינוקות או כאבים שמלווים בסימפטומים חריגים – פנו לקבל טיפול בהקדם האפשרי.