פט סיטי (pet ct) הינה בדיקה שלרוב עושים אותה מטופלים אשר חשודים בגידולים ממאירים ועל ידי בדיקה זו אפשר להבין איפה נמצא הגידול והאם הוא איזורי או רב מערכתי. במאמר הזה נבין מהי הבדיקה, מאילו בדיקות היא מורכבת, איך להכין את עצמכם לבדיקה והאם ניתן לקבל תור מהיר יותר על ידי ביטוח הבריאות הפרטי שלכם.
pet ct מה זה?
בדיקת הכוללת CT ו-PET, ומטרתה העיקרית היא לעקוב אחר גידולים סרטניים. בדיקה במקביל של שתי בדיקות אלו יכולה להשיג לנו מיקום מדויק יותר של האזורים עם קליטת חומר רדיואקטיבי (FDG). התמונות מתקבלות בחלקים וניתן מהחלקים הללו לבנות תמונה תלת ממדית או לחילופין לראות כל חלק בנפרד.
מה עושים בבדיקת CT?
בדיקה עם קרני רנטגן. האיברים השונים בגופנו בולעים את הקרינה ומחזירים אותה בחזרה למכשיר שמעבד את הנתונים וע"י מחשב הופך את הנתונים לתמונה.
מה עושים בבדיקת PET וכמה זמן היא נמשכת?
בדיקה שעושה מיפוי ע"י חומר רדיואקטיבי (FDG). החומר נקשר לרקמות שחילוף החומרים בהן גבוהה מהרגיל וכך ניתן לראות אזורים דלקתיים, זיהומים או גידולים סרטניים. התפשטות החומר הרדיואקטיבי בגוף יכולה להעיד על התפשטות של הגידול או הדלקת בגוף.
- לאחר הזרקת FDG לווריד, ממתינים 60 דקות לצורך התפזרות החומר בגוף, בזמן זה הנבדק צריך להיות במנוחה מלאה בלי לדבר או לזוז כלל.
- יש מקרים נדירים שבהם המטופל צריך לקבל חומר נוסף גם בשתייה כדי לשפר תמונות – בעיקר אם התמונות הן באזור המעיים.
- לאחר מכן, שוכבים ללא תזוזה על מיטת הבדיקה והמכשיר לוקח את המטופל פנימה לסריקה. המכשיר הוא לא סגור אלה צורת בייגלה וכך ניתן להעביר את המטופל דרכו ומונעים את עניין הקלסטרופוביה.
הבדיקה כולה מתחילת הזרקה ועד סיום הסריקה לוקחת שעתיים. זמן הטיפול במכונה יכול להיות בין חצי שעה לשעה תלוי בטיב התמונות והחומר הרדיואקטיבי שהוזרק.
מתי עושים בדיקת pet ct?
בדיקה זו משמשת רופאים לאחר התפתחות של גידולים סרטניים, אך קיימות עוד סיבות להפניה לבדיקת פט סיטי:
- בדיקה של הגידול – בדיקת הגידול, מה פיזורו בגוף של המטופל.
- בדיקה לאחר טיפול – בדיקה האם הגידול התכווץ.
- בדיקה כוריפיקציה לבדיקות נוספות – הרופא מצא בבדיקה אחרת משהו חשוד ורוצה לעשות וריפיקציה למה שהוא חושב שהמטופל סובל ממנו.
- בדיקה לאחר הצלחת הטיפול – לבדוק אופציה האם המחלה שהייתה למטופל חזרה או לא.
אילו הכנות צריך לעשות לקראת בדיקת פט סיטי
ההנחיות הכתובות פה הן כלליות ויש להקשיב להוראות הרופא והמכון שבו אתם עושים את הבדיקה שלכם:
- צום חלקי – יש לצום 6 שעות לפני הבדיקה ובמקביל לדאוג שאתם שותים מים. שימו לב – אסור לשתות שום דבר חוץ ממים.
- פעילות גופנית – המטופל שעושה את הבדיקה צריך להיות במנוחה מוחלטת 48 שעות לפני הבדיקה – אסור בזמן הזה לעשות אימונים – אימונים גורמים להתחלת תהליך דלקתי שיכול להטות את התוצאה.
- חפצים ובגדים בבדיקה – בעת הבדיקה קחו בחשבון שיבקשו מכם להסיר בגדים עודפים או תכשיטים על מנת לדאוג לדיוק מקסימלי שלה.
- רמת סוכר – רמת הסוכר יכולה גם היא להשפיע על הבדיקה ולכן יש מטופלים שמקציבים להם זמן ספציפי להגיע לטיפול – כמו חולי סכרת.
- תרופות – צוות הטיפול חייב לדעת אילו תרופות המטופל לוקח ובאילו שעות במהלך היום.
- היריון – אם יש מטופלת שהיא בהיריון היא חייבת להודיע לאנשי הצוות במהלך הבדיקה.
- הנקה – אין להניק לפחות 6 שעות לאחר בדיקת הפט סיטי. החומרים מהבדיקה יכולים לעבור לתינוק ואיננו רוצים בכך.
- טיפולים כימיים – במידה ואתם תחת טיפולים כימיים, יש לעשות את הבדיקה במרווח של שבועיים מהטיפול הכימי האחרון שעשיתם.
לסיכום
ניתן להבין מהמאמר שבדיקת PET CT היא בדיקה מאוד חשובה שלרוב מראה לנו את המציאות לגבי גידולים סרטניים ולכן קיימת חשיבות רבה להזמין תור מהיר לבדיקה. אם יש לכם ביטוח בריאות פרטי, תוכלו לקבל תור מהיר לבדיקת PET CT במסגרת "שירות אבחון מהיר" ולחסוך בדאגות.